Bujka Kulturális Egyesület

Bujka Kulturális Egyesület

Bujka Kulturális Egyesület – Néptánccsoport

A Csetényi Bujka Néptánccsoport megalakulása 2015 áprilisára vezethető vissza.

Nevünket a népviselet egyik fontos ruhadarabjáról kaptuk, melyet, egy a csapatunkban előzőleg megtörtént vicces történet ihletett.

A csoport a településen működik, és az önkormányzat támogatásával jelenleg a hivatal nagytermében kaptunk helyet a próbák megtartására. Jelenleg 12 tagja van a csoportnak, plusz Karcsi „bácsi” ???? Hetente egy alkalommal, keddenként 18 órától tartjuk a próbákat. A csoport különlegessége, hogy a néptáncpedagógusunkon kívül csak lányok és asszonyok vannak. A lányok, részben az egykori kis iskolás csoportból kerültek ki és hozzánk csatlakozva biztosítják az utánpótlást. Az anyukák között van pedagógus, védőnő, gyógyszerész, és még sorolhatnám, de legfőképpen ami a legfontosabb, hogy mind-mind családanya. Ezért is egyszerre szép, hálás, és nehéz is. A család ellátása, és az otthoni feldatok mellett vállalták, hogy a kedd délutánjukat mindig szabaddá teszik és próbára jönnek. Fontos megemlíteni, hogy ezek a lelkes anyukák a csoporthoz csatlakozás után ismerkedett meg először a néptánc szépségéivel és alapjaival. Mára, már egyre ügyesebben és magabiztosabban mozgunk a színpadon. A környezetünk is kezdett megismerni, és egyre több helyre kapunk meghívást fellépésekre. Repertoárjainkban szerepelnek a moldvai, felcsíki, és mezőségi táncok. A meghívásos fellépésék mellett büszkén mondhatom, hogy amióta a csoport működik a településen sikerült egyre több hagyományt és népszokást bevezetni. Ami a legfontosabb, hogy ezeket mára, már évről-évre meg is tartjuk. Tapasztalataink szerint a településen sajnos az utóbbi években nem nagyon voltak néphagyományokkal és népszokásokkal kapcsolatos programok, ezért is volt nehéz kezdetben megszerettetni, megismertetni és elfogadtatni az emberekkel.

Legkiemelkedőbb szokásaink közé tartozik a farsangtemetés, melyet minden évben a székelyföldi szokások szerint tartunk meg. Ez az esemény fontos szerepet kapott a település életében. Minden évben várják az érdeklődők, készülnek rá, számítanak rá. Ugyanakkor nincsen májusfa kitáncolás a Bujkások nélkül, de ott vagyunk a falunapok kulturális programjain is, a kultúra napján, a szépkorúak köszöntésén, szüreti felvonuláson. Szerveztünk már tavaszi sokadalmat is, melynek szeretnénk, ha a közeljövőben lenne folytatása.

Büszkén osztjuk meg Önökkel, hogy a hagyományos gasztronómiában is szépen jeleskedünk évente több alkalommal is. Minden évben részt veszünk a falunapi főzőversenyen. Két alkalommal is sikerült első helyezést elérnünk, valamint az évente megrendezendő karácsonyi vásáron is részt veszünk. Természetesen minden alkalommal hagyományos (karácsonykor székely-töltelékes káposzta) ízekkel és étkekkel készülünk. Az elkészült étkek mindig elnyerik a kóstolók tetszését. Ezek az események mit sem bizonyítanak jobban, mint, hogy csapatunkban mindig erős az összetartás, a közös munka, és az egyetértés.

Csoportunkat 2018-ban sikeresen bejegyezték egyesületként. Erre azért is volt szükség, hogy a továbbiakban úgy magunkat, mint környezetünket fejleszteni tudjuk, fenntarthatóvá váljunk, és ki tudjuk használni az egyesületekre vonatkozó pályázati lehetőségeket.

Ha valaki késztetést érez magában a néptánc iránt, és szeretne tagja lenni egy összetartó csapatnak szeretettel várjuk!

Elérhetőségeink

Bujka Kulturális Egyesület

E-mail: bujkaegyesulet@gmail.com

Cím: 8417 Csetény, Dózsa György u. 8.

Adószám: 18989748-1-19

Hivatalos facebook oldalunk: https://www.facebook.com/Cset%C3%A9nyi-Bujka-N%C3%A9pt%C3%A1nccsoport-Kultur%C3%A1lis-Egyes%C3%BClet-102291703517586/

Képgaléria

Skip to content