Bujka Kulturális Egyesület

Bujka Kulturális Egyesület

Bujka Kulturális Egyesület – Néptánccsoport

A Csetényi Bujka Néptánccsoport 2015 áprilisában alakult.

Nevünket a népviselet egyik fontos ruhadarabjáról kaptuk, melyet, egy – a csapatunkban- előzőleg megtörtént vicces történet ihletett.

A csoport a településen működik, és az önkormányzat támogatásával jelenleg a hivatal nagytermében kaptunk helyet a próbák megtartására. Jelenleg 12 tagja van a csoportnak. Hetente egy alkalommal, keddenként 18 órától tartjuk a próbákat. A csoport különlegessége, hogy csak női tagok alkotják. A fiatalabb lányok, részben az egykori kis iskolás csoportból kerültek ki és hozzánk csatlakozva biztosítják az utánpótlást. Az anyukák között van pedagógus, védőnő, gyógyszerész, és még sorolhatnám, de legfőképpen ami a legfontosabb, hogy mind-mind családanya. Ezért is egyszerre szép, és nehéz is. A család ellátása, és az otthoni feladatok mellett vállalták, hogy a kedd délutánjukat mindig szabaddá teszik és próbára jönnek. Fontos megemlíteni, hogy ezek a lelkes anyukák a csoporthoz csatlakozás után ismerkedett meg először a néptánc szépségéivel és alapjaival. Mára, már egyre ügyesebben és magabiztosabban mozognak a színpadon. A környezetünk is kezdett megismerni, és egyre több helyre kapunk meghívást. Repertoárjainkban szerepelnek a moldvai, felcsíki, és mezőségi táncok. A fellépésék mellett büszkék vagyunk arra is, hogy amióta a csoport működik a településen sikerült egyre több hagyományt és népszokást bevezetni. Ezeket mára, már évről-évre meg is tartjuk. Tapasztalataink szerint a településen sajnos az utóbbi években nem nagyon voltak néphagyományokkal és népszokásokkal kapcsolatos programok, ezért is volt nehéz kezdetben megszerettetni, megismertetni és elfogadtatni az emberekkel.

Legkiemelkedőbb szokásaink közé tartozik a farsangtemetés, melyet minden évben a székelyföldi szokások szerint szervezünk meg. Ez az esemény fontos szerepet kapott a település életében. Minden évben várják az érdeklődők, készülnek rá, számítanak rá. Ugyanakkor nincsen májusfa kitáncolás a Bujkások nélkül, de ott vagyunk a falunapok kulturális programjain is, a kultúra napján, a szépkorúak köszöntésén, szüreti felvonuláson. Szerveztünk már tavaszi sokadalmat is.

Büszkén osztjuk meg Önökkel, hogy a hagyományos gasztronómiában is szépen jeleskedünk évente több alkalommal is. Minden évben részt veszünk a falunapi főzőversenyen. Két alkalommal is sikerült első helyezést elérnünk, valamint az évente megrendezendő karácsonyi vásáron is jelen vagyunk. Természetesen minden alkalommal hagyományos (karácsonykor székely-töltelékes káposzta) ízekkel és étkekkel készülünk. Az elkészült ételek mindig elnyerik a kóstolók tetszését. Ezek az események mit sem bizonyítanak jobban, mint, hogy csapatunkban mindig erős az összetartás, a közös munka, és az egyetértés.

Csoportunkat 2018-ban sikeresen bejegyezték egyesületként. Ez a lépés nagyon fontos volt számunkra, hogy a továbbiakban ki tudjuk használni az egyesületekre vonatkozó pályázati lehetőségeket.

Ha valaki késztetést érez magában a néptánc iránt, és szeretne tagja lenni egy összetartó csapatnak szeretettel várjuk!

Elérhetőségeink

Bujka Kulturális Egyesület

E-mail: bujkaegyesulet@gmail.com

Cím: 8417 Csetény, Dózsa György u. 8.

Adószám: 18989748-1-19

Hivatalos facebook oldalunk: https://www.facebook.com/Cset%C3%A9nyi-Bujka-N%C3%A9pt%C3%A1nccsoport-Kultur%C3%A1lis-Egyes%C3%BClet-102291703517586/

Képgaléria

.

Pályázati támogatások

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap támogatásai

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat – FCA-KP-1-2020/3-000361

A Bujka Kultúrális Egyesület 2020-ban a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című programban pályázott és 300 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatási összegből laptopot és hordozható audioeszközt vásároltunk, amely nagy segítség a próbákon és az előadásoknál is.

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat – FCA-KP-1-2021/3-001580

A Bujka Kultúrális Egyesület 2021-ben a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című programban pályázott és 1 800 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatási összegből népi táncos ruhákat és csizmákat tudott az egyesület vásárolni.

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat – FCA-KP-1-2022/3-000049

A Bujka Kultúrális Egyesület 2022-ben a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című programban pályázott és 1 500 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatási összegből projektort, vásznat, egyesületi logóval ellátott polót, valamint népi ruházatot fog beszerezni egyesületünk.

Nemzeti Együttműködési Alap támogatásai

2021 – NEAO-KP-1-2021/5-000026

A Bujka Kultúrális Egyesület 2021-ben a Nemzeti Együttműködési Alap keretében „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021.” című programban pályázott és 350 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatási összegből népi ruházatot, néptánc csizmát és az egyesület működtetéséhez szükséges eszközöket fog beszerezni egyesületünk.

Megszakítás