Bujka Kulturális Egyesület

Bujka Kulturális Egyesület

Bujka Kulturális Egyesület – Néptánccsoport

A Csetényi Bujka Néptánccsoport 2015 áprilisában alakult.

Nevünket a népviselet egyik fontos ruhadarabjáról kaptuk, melyet, egy – a csapatunkban- előzőleg megtörtént vicces történet ihletett.

A csoport a településen működik, és az önkormányzat támogatásával jelenleg a hivatal nagytermében kaptunk helyet a próbák megtartására. Jelenleg 12 tagja van a csoportnak. Hetente egy alkalommal, keddenként 18 órától tartjuk a próbákat. A csoport különlegessége, hogy csak női tagok alkotják. A fiatalabb lányok, részben az egykori kis iskolás csoportból kerültek ki és hozzánk csatlakozva biztosítják az utánpótlást. Az anyukák között van pedagógus, védőnő, gyógyszerész, és még sorolhatnám, de legfőképpen ami a legfontosabb, hogy mind-mind családanya. Ezért is egyszerre szép, és nehéz is. A család ellátása, és az otthoni feladatok mellett vállalták, hogy a kedd délutánjukat mindig szabaddá teszik és próbára jönnek. Fontos megemlíteni, hogy ezek a lelkes anyukák a csoporthoz csatlakozás után ismerkedett meg először a néptánc szépségéivel és alapjaival. Mára, már egyre ügyesebben és magabiztosabban mozognak a színpadon. A környezetünk is kezdett megismerni, és egyre több helyre kapunk meghívást. Repertoárjainkban szerepelnek a moldvai, felcsíki, és mezőségi táncok. A fellépésék mellett büszkék vagyunk arra is, hogy amióta a csoport működik a településen sikerült egyre több hagyományt és népszokást bevezetni. Ezeket mára, már évről-évre meg is tartjuk. Tapasztalataink szerint a településen sajnos az utóbbi években nem nagyon voltak néphagyományokkal és népszokásokkal kapcsolatos programok, ezért is volt nehéz kezdetben megszerettetni, megismertetni és elfogadtatni az emberekkel.

Legkiemelkedőbb szokásaink közé tartozik a farsangtemetés, melyet minden évben a székelyföldi szokások szerint szervezünk meg. Ez az esemény fontos szerepet kapott a település életében. Minden évben várják az érdeklődők, készülnek rá, számítanak rá. Ugyanakkor nincsen májusfa kitáncolás a Bujkások nélkül, de ott vagyunk a falunapok kulturális programjain is, a kultúra napján, a szépkorúak köszöntésén, szüreti felvonuláson. Szerveztünk már tavaszi sokadalmat is.

Büszkén osztjuk meg Önökkel, hogy a hagyományos gasztronómiában is szépen jeleskedünk évente több alkalommal is. Minden évben részt veszünk a falunapi főzőversenyen. Két alkalommal is sikerült első helyezést elérnünk, valamint az évente megrendezendő karácsonyi vásáron is jelen vagyunk. Természetesen minden alkalommal hagyományos (karácsonykor székely-töltelékes káposzta) ízekkel és étkekkel készülünk. Az elkészült ételek mindig elnyerik a kóstolók tetszését. Ezek az események mit sem bizonyítanak jobban, mint, hogy csapatunkban mindig erős az összetartás, a közös munka, és az egyetértés.

Csoportunkat 2018-ban sikeresen bejegyezték egyesületként. Ez a lépés nagyon fontos volt számunkra, hogy a továbbiakban ki tudjuk használni az egyesületekre vonatkozó pályázati lehetőségeket.

Ha valaki késztetést érez magában a néptánc iránt, és szeretne tagja lenni egy összetartó csapatnak szeretettel várjuk!

Elérhetőségeink

Bujka Kulturális Egyesület

E-mail: bujkaegyesulet@gmail.com

Cím: 8417 Csetény, Dózsa György u. 8.

Adószám: 18989748-1-19

Hivatalos facebook oldalunk: https://www.facebook.com/Cset%C3%A9nyi-Bujka-N%C3%A9pt%C3%A1nccsoport-Kultur%C3%A1lis-Egyes%C3%BClet-102291703517586/

Képgaléria

.

Pályázati támogatások

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat – FCA-KP-1-2020/3-000361

A Bujka Kultúrális Egyesület 2020-ban a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című programban pályázott és 300 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatási összegből laptopot és hordozható audioeszközt vásároltunk, amely nagy segítség a próbákon és az előadásoknál is.

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat – FCA-KP-1-2021/3-001580

A Bujka Kultúrális Egyesület 2021-ben a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című programban pályázott és 1 800 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatási összegből népi táncos ruhákat és csizmákat tudott az egyesület vásárolni.

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat – FCA-KP-1-2022/3-000049

A Bujka Kultúrális Egyesület 2022-ben a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című programban pályázott és 1 500 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatási összegből projektort, vásznat, egyesületi logóval ellátott polót, valamint népi ruházatot fog beszerezni egyesületünk.

Megszakítás