“MAN-ci útja”

2021.06.17: MAN-ci, ahogyan Dékány Sixtus, -ciszterci szerzetes, a Zirci Ciszterci Apátság volt apátja- hívja, ma délelőtt elindult hosszú útjára. DE hová is?- tevődik fel a kérdés. Mégpedig oda ahová a “légy es csak úgy hébe-hóba jár, nyaralni”. Ezt mondja Vaszi Levente, – a gyimesi Kostelek szülőtte, a 2014-es Fölszállott a páva közönségdíjasa- amikor valaki azt kérdezi, hogy hol is van Kostelek.

De hogyan is függ össze MAN-ci és Kostelek.

Vaszi Levente ez év január 7-ei bejegyzésében egy kezdeményező, támogatói felhívást intézett. A felhívásban az állt, hogy szeretnének egy önkéntes tűzoltó csapatot létrehozni kis közösségük számára, és ehhez keresnek támogatókat. Ugyanis azt tudni kell, hogy baj esetén a legközelebbi tűzoltóság 40-km-re található Kostelektől. Sajnos az útviszonyok, és a megközelíthetőség nem teszik lehetővé, hogy a segítség időben érkezzen, ezért is fogalmazódott meg bennük a saját, helybéli tűzoltó csapat megalakítása és az ehhez tartozó eszközök segítséggel, adományok általi beszerzése. Olvasván az akkori bejegyzését, valamint a pár éve kialakult baráti kapcsolat hozama indította el községünk polgármesterének fejében azt az ötletet, hogy jó lenne támogatni ezt a szükségszerű kezdeményezést. Innen már csak az volt a feladat, hogy a lelkes támogatóink megtalálják az erre a célra alkalmas gépjárműfecskendőt. Nem is kellett messzire menni, hiszen a közelünkben, Zircen meg is találták a “jó öreg MAN-cit”, (1971-es évjárat) aki a fedélzetén levő 4 tagú legénységgel neki indult a hegynek-völgynek, de leginkább hegynek, hogy a majdnem 900 km-t megtett út után megérkezzen Kostelekbe.

Bízzunk benne, hogy a legénység tagjai,- akik terv szerint hatan indultak volna, de csak végül 4-en indultak- ugyanolyan kitartóak lesznek, mint MAN-ci. MAN-cikám, Kostelek már nagyon vár!

Köszönet a Zirci tűzoltóságnak, hogy felkészítve, hibátlan állapotban indították útjára!

Aki kíváncsi MAN-ci útjáta, tartson velünk.

Hősiesen helytállva az anyaországi nagy melegben MAN-cika ezidáig nagyon jól bírta az utat. Egy igazi hős, nem panaszkodik. Szereti a pihenőket, ilyenkor mindig felfrissül. Indulás előtt mondták, hogy a jó öreg kis gépjárműfecskendő zirci szolgálata alatt nem igazán járt ki Veszprém megyéből, de talán még a járásból sem.

Hát ezt még maga MAN-cika sem hiszi el, de mostanra már sikeresen át lépte az országhatárt is. Jelenleg Nagyváradon pihen, töltődik, iszik egy kicsit, mert igencsak szomjas lett, és fel kerekedik a mai nap utolsó szakaszára. Terv szerint Királyhágón szeretne ma éjszaka nyugovóra térni, hogy reggel újult erővel indulhasson. A fedélzeten tartózkodó legènységnek kívánunk további kitartást. Lassan ti is álomra hajthatjátok fejeteket! Szép álmokat! Holnap újra jelentkezünk!

2021.07.18: Királyhágói reggel

A tegnapi úti tervet teljesítve, 530 km után , körülbelül éjfèlre MAN-cika be gördült egy Királyhágói pihenőre. Már mindenkinek nagyon kellett a pihenés, de az éjszaka nyugodt volt, ezért a teljes legènység ma reggelre feltöltődve, újult, energiàval indult útnak. Megtörtént MAN-cika ellenőrzése, kapott egy kis vizet, hogy a mára tervezett útvonalon legyen miből “ táplálkoznia” . Természetesen a mai cél a végcél, vagyis estére már mindenki a friss, Kosteleki levegőt szeretné magába szívni. További jó utat!

Volt egy kis bökkenő. A reggeli indulást követően MAN-cikánk egyik “lába” kicsit megfáradt. No, de gond egy szál se. Legénységünk rátermettségének köszönhetően a szakszerű hibaelhárítás megtörtént, így már gurulnak is tovább a célpont fele!

A jól megérdemelt pihenő és ebéd a gyönyörű környezetben levő kibédi Gerendás étteremben! Ismeritek a mondást? Mindenütt jó lenni, de a legjobb enni! Jó étvágyat kis csapat!

2021.06.20: Küldetés teljesítve

Két napos, hosszú út után, MAN-cikánk pénteken végre megérkezett új kiküldetési pontjára. Még sötétedés előtt sikerült a Szellői, hegyi úton megérkezni Kostelekre, ahol már mindenki izgatottan várta, hogy felbukkanjon a hegyek közül MAN-ci, a gépjárműfecskendő. MAN-ci közel 900 km megtétele után is pont olyan vidáman és elégedetten köszöntötte új társait, mint ahogyan a Zirci alakulattól “elköszönt”. Tudta, hogy jó helyre megy, nemes célt fog szolgálni, és szeretettel fogadják. Az üdvözlést követően egy közös vacsora közben ismerték meg egymást a csetényiek és a kosteleki önkéntes tűzoltó alakulat tagjai. A csetényi legénység igyekezett minden információt és fontos használati útmutatót átadni az új csapatnak.

Kedves Kostelekiek!

Reméljük nem kell sokszor bevetésre mennetek, de ha a szükség úgy adja akkor akkor mostmár kéznél a segítség. Köszönjük a szeretetteljes fogadtatást, vigyázzatok MAN-cira, és “Ő” is vigyázni fog rátok! Tovàbbá, hálás köszönet azoknak akik támogatásával ez a kiküldetés megvalósult és létre jöhetett:

-Szelthoffer Ferenc, a Zirci önkèntes tűzoltóság vezetője

-Mihályi Magdolna, a Jobtain Kft. tulajdonosa, valamint a Székelyföldi Varga Sándor verstàbor társalapítója és szervezője

-Borbély Balázs, Beton Tempó Kft.

-Kovács Gábor és Bakonyi István, a csetényi KO-BA bt. tulajdonosai

-György Barnabás (Birka)

-Varga László ( Kisnyisz)

-Nagy Attila

-Péter László ( Csíkdelne)

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje vigyázzon, és segítse munkátokat!

Megosztás, továbbküldés, nyomtatás

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on print
Nyomtatás
Skip to content