Fejlesszük ismét közösen Településünket!

Az alábbi levelet küldtem ki a gazdasági szereplők számára 2021.02.22.-én, amikor a levél megírásra került rendkívül kilátástalannak láttam az előttünk álló időszakot, mára a vállalkozások jelzéseinek köszönhetően látszik a fény az alagút végén.

Tisztelt Gazdasági Szereplő!
2020-as év mindenki életében jelentős változásokat hozott. A koronavírus járvány alapjaiban rengette meg Európa és ezáltal Magyarország gazdaságát is. 1 évvel ezelőtt a szó szoros értelmében nem tudtuk megmondani, hogy mi lesz holnap. Új időszámítás kezdődött, egy újfajta működés vette kezdetét, mindenki a saját területén igyekezett „ütésállóbb” lenni és alkalmazkodni a kialakult új élethez. 2020 év végére a gazdaság újból növekedni kezdett, a növekedési kilátások 2021-re is kedvezőek, ami bizakodásra ad okot.
Magyarország kormányának 2020-as évben meghozott intézkedései a gazdasági szereplők támogatásáról, pozitívan befolyásolják a gazdasági szereplők eredményeit, mert azon vállalkozások, akik a vendéglátásban, turizmusban érintettek járulékfizetési kedvezményt kaphatnak, de a járvány első hullámában valamennyi vállalkozás, aki igazolni tudta megrendelés állományának vissza esését több havi járulék fizetési mentességhez juthatott, illetve a bérek egy részét is átvállalta az állam. Így elmondhatjuk, hogy a kormány jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a gazdasági szereplők megőrizzék stabilitásukat és a munkavállalók is biztonságban lehessenek.
639/2020. (XII.22.) kormányrendelet értelmében a 2021-es évben fizetendő iparűzési adó megfizetése alól részben mentesül az a gazdasági társulás, aki nyilatkozik 2021.02.25-ig az önkormányzati adóhatóságnál, a rendelet 2§ 4. bekezdése alapján. Önkormányzatunk telefonon folyamatosan keresi, kereste, a gazdasági szereplőket, hogy vegyék igénybe a kormány ezen támogatását, amit az adóhatóság jelzése alapján Csetényben már számos vállalkozás megtett.
A kormány a gazdasági szereplők támogatásával párhuzamosan az önkormányzatoktól jelentős többlet feladatot várt el annak érdekében, hogy a járvány elleni védekezést segítsék a helyi önkormányzatok. Sajnos az önkormányzatoknak, a munkahelyek megőrzésére semmilyen támogatásra nem voltak jogosultak, de ahogy a gazdasági szereplők úgy az önkormányzat is elsődleges célként tűzte ki, hogy leépítést ne kelljen kezdeményeznie a munkavállalói között. Településünk saját erején túl mindent megtett azért, hogy a védekezés a lehető legmagasabb szinten megvalósuljon, amire eddig több millió Ft-ot fordított. Védekezésre fordított költségek: maszkok vásárlása, intézmények folyamatos fertőtlenítése, gyors tesztek vásárlása, lakossági tájékoztató anyagok elkészítése, egyedül állók, és támogatást igénylők segítése, gyors tesztek vásárlása az egészségügyi szolgálat számára, ózongenerátorok vásárlása.
A gazdaságot ért első sokk az önkormányzat egyedüli bevételére az iparűzési adóra is jelentős hatással van. Sajnos, a kormány egyik döntése alapján 2020-ban az önkormányzathoz nem folyt be a gépjárműadókból származó bevétel sem. A 2018-2019-ben megindított beruházások lezárásához az önkormányzat jelentős önrészeket vállalt. Az önrészekre szánt források a gazdaság időszakos teljesítménye, illetve a vírus elleni védekezésnek terhe miatt jelenleg nem áll rendelkezésre. Az önkormányzatnak 2 lehetősége maradt, az egyik, hogy hitelt vesz fel a projektek zárásához, melynek következménye lesz, hogy a hitelt vissza kell fizetni. – Szeretnénk elkerülni azt, hogy a járvány lezárulásával a gazdasági szereplőket és a lakosságot adóval terheljük, a hitel vissza fizetése miatt.
A másik, hogy a vállalkozások az állam által mentesült adófizetési kötelezettségük 43%-át 2021. március 30-ig megfizetik a Csetényi Holitscher Kastély Felújító Társaság Alapítványa számára:

Alapítvány adatai:
Név: Csetényi Holitscher Kastély Felújító Társaság Alapítvány
Cím: 8417 Csetény, Rákóczi u. 22.
Adószám: 19266404-1-19
Bankszámla szám: 73900047-11049889

Számítási példa: Adófizetési kötelezettség 1,8% IPA esetén: 1 000 000.- Ft
639/2020. (XII.22.) kormányrendelet szerint, bejelentés után fizetendő IPA: 500 000.- Ft
Alapítvány számára fizetendő egyszeri támogatás: 500 000 X 0,43 = 215 000.- Ft
2021-ben fizetendő iparűzési adó összege 2020-ban fizetendő 1 000 000 Ft adóhoz képest 715 000.- Ft ra csökken.
Az alapítványnak megfizetett támogatásról, támogatói okirat kerül kiállításra!
A befolyt összegből lesz lehetősége az önkormányzatnak megvásárolnia a Holitscher Kastély és látogató központba az armatúrákat, fali karokat és csillárokat.
Valamint a Vámbéri Ármin Általános Iskola számára új kerítést és kertépítés megvalósítását finanszírozni, mivel a Tankerület által megkötött vállalkozási szerződés nem tartalmazza a kerítés felújítását és a kert rendezést sem.
Bízom abban, hogy a gazdasági szereplő a leírtakkal egyet ért és társadalmi szerepvállalás jegyében a kért támogatást az alapítvány számára megfizeti, hogy településünk ékköve újra ragyog­hasson!
Kérdéseik estén, kérem keressék telefonon vagy e-mailen Herczeg Mónika adó ügyekért felelős kollégánkat az ado@cseteny.hu e-mail címen vagy a 06 88 485 014-es vezetékes telefonszámon.
Csetény, 2021.02.22.

Nagy Attila, Polgármester

A vállalkozások jelentős része, lehetőségeikhez mérten éltek, élnek a támogatás megfizetésével így hitel felvételre nem lesz szüksége az önkormányzatnak. Kérem Önt, amennyiben lehetősége engedi egy vagy több villanykörte árával (LED-es villanykörte, 15W, 1350 lumen (100W hagyományos), E27 foglalat, 2800K-Meleg Fehér színű, A+ energiaosztályú ára: 1 315 Ft) támogassa az alapítványt.
A magam részéről tudom, hogy képesek vagyunk az összefogásra egy jó ügyért, mert ezt Csetény már bizonyította, hiszen közös építettünk, óvodát, egészségházat és vettünk ultrahangot, költöztettünk iskolát…stb
Támogatást a pandémiára tekintettel kérem átutalással, vagy a Takarékban történő befizetéssel teljesítse 2021.05.20-ig.
Alapítvány adatai:
Név: Csetényi Holitscher Kastély Felújító Társaság Alapítvány
Cím: 8417 Csetény, Rákóczi u. 22.
Adószám: 19266404-1-19
Bankszámla szám: 73900047-11049889
Közlemény: Közösen CsetényÉRT!

Nagy Attila, Polgármester

Megosztás, továbbküldés, nyomtatás

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on print
Nyomtatás
Megszakítás