Községünkhöz kapcsolódó híres személyek

  • Vámbéry Ármin
    Vámbéry Ármin (1832-1913) a török nyelv és néprajz világhírű kutatója,a hazai keletkutatások létrehozója, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Vámbéry 1856 novembere körül néhány hónapig a csetényi Zitterbarth-birtok bérlőjénél, Grünfeld Hermannál házitanítóskodott és önéletrajzi művében az alábbiakat írja itt tartózkodásáról:
    Tovább az írás folytatásához >>


Zitterbarth Mátyás

Zitterbarth Mátyás 1852-ben -a forradalomban betöltött szerepéért börtönbüntetését töltő és nagyon eladósodó- Esterházy Mihály felesége és testvérei közreműködésével eladja a birtokot Zitterbarth Mátyásnak, aki átépíti a kastélyt és több gazdasági épületet is emeltet. Zitterbarth Mátyás, a kor neves építésze sikeres vállalkozásaival másfél milliónyit meghaladó vagyont szerzett. Az építész a déli vasút építésében és az 1857-es pénzügyi válságban ment tönkre.
Tovább az írás folytatásához >>

Holitscher Károly


Halász Gyula
Halász Gyula (Csetény, 1871. szeptember 17. – Brassó, 1969. március 16.) erdélyi magyar szerkesztő, közíró. Ifj. Halász Gyula (Brassaï) és Halász Kálmán apja. Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése] Székesfehérváron és Budapesten tanult, magyar–francia szakos tanári oklevelet szerzett (1896). Diákkorában gyalog bejárta Erdélyt Brassóig, ahol bevallása szerint „a Cenk mágnesként örökre idevonzotta”. Többször járt Párizsban. 1896-tól negyven éven át Brassóban középiskolai tanár. A Brassói Szemle (később Brassói Hírlap) megalapítója, a lap megszűnése után 1919-től a Brassói Lapok munkatársa 1933-ig, amikor is Brassói Napló címmel új lapot alapít és szerkeszt 1936-ig. Vezércikkeiben a munkásság érdekeit szólaltatja meg. Turista lapok munkatársa, a Nagykőhavas turistaszálló újjáépítéséért kifejtett buzgalma elismeréseként a természetjárók e hegység főútvonalát Halász Gyula útjának nevezték el.
Tovább az írás folytatásához >>

Csetényi-Komáromi Ferenc
Érdekességként került ide az egykor Csetényben született, egy darabig itt élő, 104 évek korában elhunyt férfi. A mellékelt írást még Jókai Mór írta róla.
Tovább az írás folytatásához >>